На пазара на труда се търсят хора с езици,

...
  На пазара на труда се търсят хора с езици,
Коментари Харесай

Тревожна тенденция: Работещите бедни се увеличават постоянно

 

На пазара на труда се търсят хора с езици, счетоводители, всевъзможни типове техници, инженерни и медицински кадри

 

" Ситуацията на пазара на труда е спорна. По-скоро е такава на застой ". 

Това сподели пред БНР Георги Първанов - специалист по човешки запаси, член на УС на Българската асоциация за ръководство на хора и на Българската конфедерация по заетостта. 

" От една страна виждаме спад на търсенето освен в IT аутсорсингa, към този момент има лек спад на търсенето и в индустриалната сфера, което не се е случвало в последните 10 и повече години ", уточни той. 

По думите му безработицата е застопорена на малко над 5%. 

" Тези 160 хиляди, които остават безработни, са по скоро трайно безработни. Техните познания, умения и опит - сякаш не могат да се осъществят на пазара на труда. Въпросът е и какъв брой от тях в действителност интензивно търсят работа ", посочи Първанов в изявление за предаването " Преди всички ". 

По думите му това са хора с доста ниско обучение, за жалост част от тях са от малцинствата и не търсят интензивно благоприятни условия. Той не ги разпознава като действителен запас на пазара на труда. 

В София, Пловдив и други обитаеми места човек може да стартира доста бързо работа, изясни специалистът. И добави, че се връща огромното търсене на хора с езици, а също по този начин и на счетоводители, всевъзможни типове техници, инженерни и медицински фрагменти. В най-високия сегмент е минимум търсенето, уточни той. 

" Ако преди сме си говорили за към 200 хиляди души, които не стигат, в този момент тази численост понижава. Това, което виждаме, е гладко, само че трайно понижаване на упованията на работодателите да наемат повече личен състав в идващите месеци до края на годината ".

Това, което него го тормози обаче, е, че среща от ден на ден хора, които работят на 2-3 места и едвам свързват двата края:

" По разнообразни статистики - сред 400, има даже цифра за 670 хиляди, са работещите небогати. Това са хора, които работят на цялостен работен ден, само че приходът им е 60 или по-малко % от междинния за страната. Притеснява ме, че тази численост се подвига непрекъснато ". 

Георги Първанов посочи също, че продължава натискът към работодателите за повишение на заплащането. 

Работодателските организации не престават да са твърди за равномерен, само че не дребен растеж от 9-10% за цялата година. Има стъпки в тази посока, уточни той. По думите му обаче има диспропорционалност в упованията на пазара на труда:

" Млад човек сега, който владее добре най-малко 1 непознат език, може да чака сред 1200 и 1400 лева брутна стартова заплата. Далече е от тези мечтани 2000 лева чиста заплата ".

По думите му междинната заплата в IT бранша е 5040 лева Тя върви към задържане и заледяване, сподели Първанов. Според него продължава да има сериозен растеж в останалите браншове.

Той уточни, че работещите в страната са паднали под 3 млн. 

" Темповете, с които застарява популацията, и цели генерации, които се следва да се пенсионират, ще оставят доста огромна дупка на пазара на труда при нас ". 

Експертът посочи, че все по-често се случва да се назначават хора на към 60 години на мениджърски позиции, както и на междинни експертни. Имаме екзотични случаи на хора над 70 години, на които сме намерили работа, както и на възрастни над 80 години, които не престават да работят на цялостна претовареност, описа той. 

Прогнозите са за добър летен сезон, разяснява още Георги Първанов, само че разгласи, че има голям дефицит на работна ръка в туризма за сезона. Според него това, което ще се случи, е масиран импорт. Краткосрочно решение, по думите му, е и по-малко служащи да имат повече работа. Той е сдържан оптимист. Според него са нужни дълготрайни решения в тази посока. 

" Ако през последните години главно внасяхме от трети страни нискоквалифицирани фрагменти, лека бавно работодателите отиват към специалисти, техници, заварчици, инженерни фрагменти. Вероятно е въпрос на време да стартираме да внасяме също преподаватели, медицински фрагменти, само че да търсим квалифицирани такива ", разяснява той.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР